
Forskningsprojektet
Alba har utvecklats och utvärderats av forskare vid Uppsala universitet i samarbete med ungdomar som själva har förlorat en familjemedlem, samt med den ideella organisationen Randiga Huset.
I projektet utvärderades först själva processen att ta fram appen tillsammans med ungdomar. Därefter har appen undersökts i en pilotstudie, en intervjustudie samt en pågående randomiserad kontrollerad studie med 126 ungdomar som har förlorat en förälder och/eller ett syskon.
Bakgrund och syfte
Syftet med forskningsstudierna är att undersöka om tillgång till mobilappen Alba – Ung i sorg kan ge stöd och minska lidandet hos ungdomar som har förlorat en familjemedlem. Appen syftar till att öka kunskapen om sorg och erbjuda stöd i sorgeprocessen. Förhoppningen är att Alba kan användas på egen hand eller som ett komplement till annan vård och stöd.
Appens innehåll bygger på tidigare forskning, principer från kognitiv beteendeterapi (KBT) och på tanken att en ökad förståelse för sorgen och dess uttryck kan bidra till att göra den mer hanterbar, och stärka ungdomars känsla av sammanhang. Alba innehåller därmed information om vad sorg är, strategier för att hantera reaktioner på sorgen, tips om var man kan få mer stöd, samt en check-in-funktion där användaren kan följa sina känslor och sin sorgeprocess över tid.
Framtagande av appen
Appen utvecklades genom en samskapande process med sex ungdomar som själva förlorat en familjemedlem. För att utvärdera hur processen upplevdes, både av ungdomarna och forskarna, så dokumenterades samarbetet med hjälp av observationer och enkäter. Resultaten visade att ungdomarna kom med relevanta förslag och hade stort inflytande över appens utformning. De beskrev samarbetet som meningsfullt och som en positiv erfarenhet.
Läs mer om processen i den vetenskapliga artikeln.
Pilotstudie av appen
Alba testades i en pilotstudie med 36 ungdomar som hade förlorat en familjemedlem. Deltagarna fick tillgång antingen till appen eller till en hemsida med information om sorg. Dom besvarade enkäter innan dom fick tillgång till sin tilldelade intervention och efter en åtta veckor lång användningsperiod. Syftet med detta var att undersöka genomförbarheten av interventionen och upplevelsen av att använda appen.
Resultaten visade att ungdomarna var nöjda med appen och upplevde att den hjälpte dem förstå sorg bättre, kommunicera om sin förlust och söka stöd vid behov. Vissa justeringar inför framtida studier identifierades också.
Appens meningsfullhet
I en narrativ intervjustudie intervjuades tio ungdomar som hade använt appen. Även dessa ungdomar hade förlorat en förälder och/eller ett syskon. Syftet var att undersöka hur appen upplevdes och på vilket sätt den kunde vara meningsfull i sorgen och för ungdomarnas vardagsliv.
Resultaten visade att användningen av Alba ibland kunde väcka jobbiga känslor, men att appen också hjälpte ungdomarna att förstå sin sorg, hantera olika känslor och reaktioner, och att bibehålla en relation till personen de förlorat. Appen bidrog således till en ökad känsla av kontroll, stärkt förmåga att hantera sorgen aktivt samt en ökad benägenhet att söka socialt stöd.
Randomiserad kontrollerad studie
Just nu pågår en randomiserad kontrollerad studie med 126 ungdomar som förlorat en förälder och/eller ett syskon. Syftet är att utvärdera om Alba kan minska symptom på sorg, depression, posttraumatisk stress och komplicerad sorg.
Ungefär hälften av deltagarna använder appen, medan övriga utgör en kontrollgrupp som fått tillgång till en hemsida med information om sorg. Alla deltagare besvarar enkäter före interventionen, efter åtta veckor, samt efter sex och tolv månader.
De preliminära resultaten tyder på att minskningen av symptom på sorg, depression och posttraumatisk stress är större i appgruppen jämfört med kontrollgruppen. Appen Alba verkar därmed ha en positiv effekt på sörjande ungdomars psykiska hälsa.
Studien pågår till hösten 2025.
Har du frågor?
Vill du komma i kontakt med oss?
e-post: ungisorg@uu.se