Vad är sorg?
På den här sidan kan du läsa mer om vad sorg är och om olika känslor, tankar och beteeenden kopplade hur man kan må när man sörjer.
Om sorg
Sorg är en naturlig reaktion när någon nära till oss dör. Sorg består av tankar, känslor och handlingar/beteenden som har att göra med den som dött. Eftersom varje relation är unik sörjer alla på sitt eget sätt. Det finns inget rätt eller fel sätt att sörja.
Sorg beskrivs ibland som att den är randig, med det menas att sorgen kommer och går. Du som är i sorg kan ibland vara glad och må bra, och ibland vara väldigt ledsen över det som hänt och sakna den person som dött väldigt mycket. Det är vanligt och det handlar om att vi inte orkar vara ledsna hela tiden.
Hur vi sörjer beror bland annat på:
- Vem vi har förlorat.
- Vilken typ av dödsfall det var.
- Omständigheterna innan dödsfallet.
- De tidigare erfarenheterna i livet vi har med oss.
- Vilken typ av hjälp vi får efteråt.
- Hur vi vanligtvis brukar hantera svåra situationer i familjen eller med vänner.

Om känslor
Känslor uppstår när vi reagerar på någonting som vi ser, tänker på eller när vi minns någonting som vi har varit med om. Känslor berättar för oss hur vi sen ska göra.
När du är i sorg, är det vanligt att känna många olika typer av känslor. Dessa känslor kan upplevas väldigt starkt, och du kan bli rädd för att känna dessa känslor och trycka undan dem. Oavsett om dödsfallet var väntat eller kom helt plötsligt upplever de allra flesta en känsla av overklighet, framför allt i början av sorgen.
Om tankar
Tankar är vårt småprat med oss själva, det samtal som hela tiden pågår inuti oss. När någon nära till oss dör är det vanligt att de tankar vi har handlar mycket om just förlusten, personen vi förlorat och att vi tänker på händelser och situationer kopplade till det.
Det är vanligt att tänka och fundera kring:
- Om det hade kunnat bli på ett annat sätt.
- Om du eller någon annan hade kunnat förhindra att din familjemedlem dog.
- Om du hade kunnat göra det bättre för dig och din familj på något annat sätt.
Ibland fastnar vi i våra tankar, det kan kännas som att det rusar i huvudet.
Om beteenden
Ett beteende är något som vi gör, och det finns både yttre och inre beteenden. Yttre beteenden är sådant som vi kan se (t.ex. skrik, skratt, äta) och inre beteenden är reaktioner som sker inuti oss, som inte syns utåt (t.ex. oro, negativa tankar).
När någon dör är det vanligt att vi ändrar både våra yttre och inre beteenden, eftersom vi tänker och känner på ett annorlunda sätt än vad vi brukade göra innan förlusten.
Om sorg i familjen
När någon i ens familj dör drabbas alla och hela familjen påverkas, men ofta sörjer vi på olika sätt.
- Familjemedlemmar kan vara till stöd för varandra, t.ex. ge tröst eller minnas ihop.
- Det kan kännas svårt att ge stöd till andra i familjen när man själv har fullt upp med sin egen sorg.
- Det kan vara så att det blir svårare att prata i familjen och
det blir mer bråk och konflikter.

Att utöka sitt stöd
Familj, vänner och andra personer i vår omgivning är viktiga för att vi ska må bra. Relationer skapar känslor av tillhörighet och får oss att känna oss behövda.
När vi är i sorg kan vi börja dra oss ur sociala sammanhang. Känner du igen dig i detta? Kanske tar det för mycket kraft av dig att vara social. Kanske är du rädd för att plötsligt börja gråta.
Andra kan också undvika en person i sorg för att de känner sig osäkra och inte vet hur de ska prata om sorgen och förlusten.
Även om det kan kännas svårt är det mycket viktigt att hålla kontakten med både familjemedlemmar och vänner för att känna tillhörighet och få stöd som kan bli till hjälp i sorgen.

För akut hjälp, ring 112
För akuta situationer ring 112 eller besök din närmaste akutmottagning.
Fråga din förälder eller annan viktig vuxen om du inte vet var du ska vända dig, eller inte själv vågar höra av dig.
Organisationen Mind
Medmänskliga samtal för den som har tankar på att ta sitt liv. Öppet dygnet runt alla dagar.
Ring 90101 eller chatta.
Mind Livslinjen, för dig som är 16-25 år och vill chatta med en vuxen. Öppet söndag-torsdag 19-00.
Har du frågor?
Vill du komma i kontakt med oss?
e-post: ungisorg@uu.se